Tutorial memasak Ayam Percik Kuah Putih

Ayam Percik Kuah Putih ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Ayam Percik Kuah Putih yang bisa Anda jadikan ide. Bersihkan ayam, sapu sedikit garam pada ayam dan kukuskan sehingga daging ayam masak atau separuh masak pun boleh.. Bakar ayam di atas kuali serbaguna atau. Nah, ini lah langkah resipi ayam percik Kelantan yang asli, tidak berkuah seperti yang banyak dijual sekarang ini.

Ayam Percik Kuah Putih Tapi sebenarnya, kalau jumpa resipi yang mudah, senang Pastikan ayam betul-betul masak sebelum ia dihidangkan. Tuang sedikit kuah perchik di atas ayam bagi menampakkan ia berjus dan tidak kering. Kuah percik dilumur rata rata pada ayam yang sedang dibakar. anda mampu membuat Ayam Percik Kuah Putih pakai 15 bahan 3 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Ingredients of Ayam Percik Kuah Putih

  1. Persiapkan Kuah Percik.
  2. Sediakan 200 ml santan.
  3. Persiapkan Sebiji Bawang besar*.
  4. Siapkan juga Seinci Halia*.
  5. Sediakan 5 ulas Bawang putih*.
  6. Sediakan 2 btg Serai*.
  7. Siapkan juga 7 biji Cili padi*.
  8. Siapkan juga Garam dan gula secukup rasa.
  9. Sediakan keping Asam.
  10. Persiapkan Ayam Panggang.
  11. Siapkan juga Bawang merah.
  12. Sediakan Bawang putih.
  13. Siapkan juga Halia.
  14. Sediakan Kunyit.
  15. Siapkan juga Garam dan gula.

Terbalikkan ayam dan bakar lagi dan lumur lagi berulang ulang sehingga kuah percik melekat di ayam dibakar atas dapur arang. lumur dengan kuah percik dan dibakar lagi. "Ayam Percik di Kelantan juga rasanya lain kuah putihnya rasa lebih lemak dan sedap. "Saya ingat lagi, sewaktu saya kecil ayah lah yang selalu bawa saya ke bazaar ramadan ini dan Nasi Kerabu Ayam Percik memang juadah yang wajib dibeli," katanya kepada Astro Gempak. Ayam percik atau nama lainnya, ayam golek merupakan sejenis hidangan pantai timur Malaysia. Cara membuatnya ialah ayam akan dipanggang dengan menyelitupi kuah bersantan. Ayam percik Kelantan berlainan berbanding ayam percik negeri lain disebabkan kuahnya berwarna putih yang.

Intruksi cara membuat Ayam Percik Kuah Putih

  1. Potong bahan bahan yg bertanda *. Buat dua bahagian, yg potong dan juga kisar. Tumis sehingga layu. Masukkan air jika perlu. Setelah semua bahan layu, masukkan santan dan kacau hingga mendidih, Untuk cantikkan warna, masukkan sedikit cili kering yg dikisar anggaran satu sudu..
  2. Setelah santan pekat, tutup api dan lumurkan pada ayam yang sudah dipanggang..
  3. Ayam panggang diperap dengan bawang, halia,serai dan bawang putih yg kisar, masukkan sedikit kunyit. Panggang dalam oven atau air fryer. Selepas itu lumurkan/ tuang kuah percik atas ayam tadi..

Opor ayam kampung merupakan resep masakan khas negara kita yang berkuah kuning kental atau putih. Resep opor memang resep jaman dahulu yang sampai saat ini masih anyak yang menyukainya. Ayam percik ini menggunakan kuah lemak putih dan tidak terlalu merah seperti ayam percik negeri lain. Bagi memastikan kuah pekat dengan sempurna, gunakan tepung jagung dan santan yang sederhana pekat. Penggunaan cili kering tidak terlalu banyak, jika mahu kurangkan kuantitinya pun.

Begitulah pembahasan Ayam Percik Kuah Putih terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Ayam Percik Kuah Putihpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Resep Pulut Kuning & Rendang Ayam

Resep Mee kari

Resep Buttermilk Popcorn Chicken