Resep Pulut Kuning & Rendang Ayam
Pulut Kuning & Rendang Ayam ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Pulut Kuning & Rendang Ayam yang dapat sobat jadikan wawasan.
kamu mampu memasak Pulut Kuning & Rendang Ayam manfaatkan 28 bahan 8 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.
Ingredients of Pulut Kuning & Rendang Ayam
- Sediakan rendang ayam.
- Siapkan juga Ayam potong kecil.
- Persiapkan 3 biji bawang merah.
- Siapkan juga 8-9 ulas bawang putih.
- Persiapkan Lengkuas.
- Sediakan Halia.
- Siapkan juga Kunyit hidup.
- Sediakan 1 batang serai.
- Sediakan Cili kering - Ganti dengan ciliboh.
- Persiapkan 1 sudu kecil ketumbar - tumbuk sikit.
- Siapkan juga 1 sudu kecil jintan manis - tumbuk sikit.
- Persiapkan Kayu manis.
- Siapkan juga Bunga lawang.
- Persiapkan 1 sudu besar serbuk kari.
- Persiapkan 1 sudu kecil serbuk kunyit.
- Siapkan juga keping Asam.
- Sediakan Segelas santan.
- Siapkan juga Gula.
- Persiapkan Garam.
- Siapkan juga Maggi cukup rasa.
- Siapkan juga 2 sudu besar kerisik.
- Sediakan Daun kunyit - Ganti daun limau purut.
- Siapkan juga pulut kuning.
- Siapkan juga Beras pulut.
- Siapkan juga Pewarna kuning.
- Persiapkan Santan.
- Sediakan Garam.
- Siapkan juga Daun pandan - Tak letak sebab takde.
Intruksi cara memasak Pulut Kuning & Rendang Ayam
- Bahan bahan [ Bawang merah + bawang putih + lengkuas + serai + cili boh + halia + kunyit hidup]. Halia takde dalam gambar, terlupa. Masa nak blend, baru teringat. Patutnya pakai cili kering, takde, so sambar aje lah ciliboh. Blend semua sekali..
- [Blend/Tumbuk] - Jintan manis + ketumbar. Bahan lain [ Kayu manis + bunga lawang + asam keping + serbuk kunyit + serbuk kari]. Serbuk kunyit tu, pakai half saja, sebab dah letak kunyit hidup..
- [RENDANG AYAM]. Tumiskan bahan kisar + ketumbar & jintan manis tumbuk. Masukkan serbuk kari + serbuk kunyit..
- Masukkan kayu manis + bunga lawang + asam keping. Masuk ayam..
- Letak santan + kerisik + garam + gula + Maggi cukup rasa..
- Masak sampai pecah minyak. Masukkan daun limau purut (patut letak daun kunyit, takde so letak daun limau)..
- [PULUT KUNING] Cuci bersih beras pulut. Rendam dengan sedikit pewarna kuning (Tak suka buh kunyit sebab tak suka bau dia). Rendam 2-3 jam or overnight. Lepastu kukus sampai masak. Angkat, letakkan santan & garam. Kacau-kacau. Lepastu sambung kukus lagi..
- Siap pulut kuning. Makan dengan rendang ayam 😋!.
Begitulah pembahasan Pulut Kuning & Rendang Ayam terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Pulut Kuning & Rendang Ayamkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Komentar
Posting Komentar