Cara memasak Ayam Percik Putih (simple)
Ayam Percik Putih (simple) ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next adalah gambar mengenai Ayam Percik Putih (simple) yang bisa sobat jadikan ide. Ayam percik ini sangat sedap walaupun tak seindah gambar. Jika sukakan sedikit rasa pedas, sediakanlah ayam percik berwarna merah. Sebenarnya susah untuk memdapatkan ayam percik.
Jom try buat ayam percik macam kat pasar malam. Ayam Percik Putih resipi original dari Kelantan. Setiap kali bulan puasa, mesti ada rasa teringin nak makan ayam percik. kamu mampu membuat Ayam Percik Putih (simple) memakai 12 bahan 6 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.
Ingredients of Ayam Percik Putih (simple)
- Siapkan juga Perapan Ayam.
- Persiapkan 4 Seekor ayam dibelah.
- Siapkan juga 5 ulas bawang putih.
- Siapkan juga 3 inci halia.
- Sediakan 2 sudu garam.
- Persiapkan Kuah Percik.
- Persiapkan Sekotak santan (santan sebiji kelapa).
- Sediakan 5 ulas bawang merah.
- Sediakan 2 batang serai di titik (ketuk).
- Siapkan juga 2 sudu teh garam.
- Siapkan juga 2 sudu teh gula.
- Persiapkan 1 sudu besar tepung gandum.
Tapi, kadangkala malas betul nak keluar ke bazar Ramadhan. Apa kata cuba buat sendiri di rumah dengan resepi ayam percik yang sangat senang ini. This recipe is originaly a Malaysian recipe from Kelantan, makes a great Hari Raya Aidilfitri cuisine. Ayam percik putih Kelantan sememangnya berbeza daripada negeri lain kerana kuahnya berwarna putih dan menjadikannya sangat unik.
Langkah cara membuat Ayam Percik Putih (simple)
- Tumbuk bawang putih Dan halia bersama garam. perap ayam bersama bahan² tumbuk. Selama 1 jam.
- Kisar bawang merah sehingga lumat.
- Campurkan bawang merah kisar, tepung, serai Dan santan, masak API perlahan sehingga mendidih, masukkan gula Dan garam, masak sehingga kuah kelihatan sedikit pekat Dan boleh menyakiti ayam..
- Bakar ayam sehingga masak (boleh Juga dibakar didalam oven Dan boleh Juga dikukus terlebih dahulu sebelum bakar).
- Bila ayam sudah masak bolehlah percikkan/siram/salut ayam dengan kuah percik.
- Bakar sehingga kekuningan atau kuah pecah minyak. Ayam percik Putih sedia untuk dinikmati.
Resepi Ayam percik Kelantan simple ini hanya dihidangkan kepada mereka-mereka yang mempunyai kedudukan tertinggi dalam masyarakat contohnya. Bahan untuk kuah percik Celup ayam di dalam kuah percik dan panggang sehingga masak. Celupkan dengan kuah lagi sekali sebelum dihidang. Hi korang, Siapa suka makan Ayam Percik? Sebenarnya, mudah sangat nak buat ayam percik kat rumah.
Begitulah pembahasan Ayam Percik Putih (simple) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Ayam Percik Putih (simple)postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com
Komentar
Posting Komentar